Diákmunkásból cégvezető

ceg

Diákmunkásból cégvezető

2014. december 14. 08:59 Mátyus Krisztina
Míg a nyári időszakban a diákok a több hétig tartó munkalehetőségeket célozzák meg, addig télen az alkalmi munkalehetőségek a kelendőek.

– A diákmunkaközpontnál iskolai időszakban is bőven akad munka – kezdte Gál József, a szolnoki Diákmunka Központ Iskolaszövetkezet elnöke. – Míg a nyári időszakban elsősorban a folyamatos, több hétig tartó munkalehetőségek a népszerűek, addig a téli időszakban az alkalmi munkalehetőségek a kelendőek. A szórólap-osztogatás, hostessmunkák, irodai és bolti kisegítés, ezek a leggyakrabban előforduló, alkalomszerűen is végezhető munkáink.

– A tapasztalatok szerint a nyári időszakban több diák keres munkát, mint amennyi a lehetőség. Ez az arány viszont iskolaidőben megfordul, és általában több a lehetőség, mint a jelentkező – tette hozzá.
A munkalehetőségeken kívül gyakornoki programokban is részt vesznek a diákok, mely során segítséget nyújtanak a tanulóknak és a cégeknek, hogy „egymásra találhassanak”. Ezek a programok, illetve a diákmunka-lehetőségek pedig gyakran végződnek hosszú távú, főállású munkaviszonnyal.
– A diákmunkára jelentkezők motivációja nagyon sokrétű – folytatta Gál József. – Van, aki a ruhatárát szeretné bővíteni, van aki a hétvégi bulira, de sokan a nyári vakációra teszik félre a megkeresett pénzt. Sokan a jövőjükre gondolva, minél több munkáltatónál szeretnének megfordulni, hogy kapcsolati tőkét építve megkönnyítsék a vizsgák utáni álláskeresést.
– A diákmunka nagyon jó lehetőség arra, hogy az önéletrajzban pályakezdőként is munkatapasztalatot lehessen felmutatni. Tapasztalatom alapján úgy gondolom, hogy néhány éve még pusztán a pénzszerzési lehetőség volt a fő motiváció, azonban az utóbbi időben inkább a céltudatosság figyelhető meg – nyilatkozta Gál József.

Egyszerre több munkát is vállalhatnak

– Fontos megjegyezni, hogy egy diák több iskolaszövetkezetben is vállalhat munkát. Ez azt jelenti, hogy érdemes minél több közvetítő céget felkeresni, így ideális esetben több lehetőség között válogathatnak a diákmunkát keresők – tájékoztatott Gál József, a szolnoki Diákmunka Központ Iskolaszövetkezet elnöke. – Amennyiben több helyről kap jó ajánlatot és időben nem esik egybe, akkor mindet elvállalhatja. Iskolaszövetkezetben nappali tagozatos diákok vállalhatnak munkát. Az iskola elvégzése után azonban a diákigazolvány érvényességéig (október 31.) lehet munkát vállalni ebben a formában. Ez nagy segítség lehet azok számára, akik nem tudnak rögtön főállású munkaviszonyt létesíteni – zárta szavait Gál József.

Osztja a szakember véleményét egy általunk megkérdezett fiatalember is.
– Számomra a fő motiváció a kapcsolati tőke kialakítása és a pénzszerzés voltak – mondta a szolnoki Karmazin Kristóf, diákmunkás. – Egy informatikai cégnél voltam értékesítő diákmunkás az elmúlt hónapban. Jelenleg pedig a saját cégemben folytatom ugyanezt a tevékenységet. Abszolút hasznos volt számomra, hisz új ismereteket nyújtott.
Ami azt illeti nem ismeretlen számomra a diákmunkák világa. Tizenhat éves koromban vállaltam először. Kerékpár rendszerezéssel kezdtem, majd az egyik szolnoki nagyvállalatnál raktárterületen voltam anyagmozgató. Azt mondhatom, hogy a mai napig ezekből a munkákból profitálok.
Így csak ajánlani tudom minden diáknak, a jövője megalapozása érdekében. Ami pénzt megkerestem ezekkel a munkákkal, félreraktam – árulta el Kristóf.

forrás: http://szoljon.hu.