Mennyibe kerül Európában a felsőoktatás?

Biztos Te is ismersz (vagy esetleg Te magad vagy az) költségtérítéses képzésben részt vevő egyetemistát. Na de mi a helyzet Európa többi részén? Könnyebb vagy nehezebb egy angol, francia vagy akár svéd diák pénzügyi helyzete tandíj tekintetében? Megtudhatod, ha a Bővebben fülre kattintasz

if_blog_education-costs

Nagy- Britanniában a támogatás nulla, vagyis az egyetemista teljesen magára van utalva: honnan teremtsen elő évi 10 ezer eurót? Svédországban viszont – több skandináv államhoz hasonlóan- komoly segítségre számíthat az egyetemi diákok döntő többsége (89 százaléka)- írja a párizsi Le Figaro

Franciaország középen áll: 64-36 a fizetős és államilag támogatott diákok aránya. Olaszországban és Spanyolországban rosszabb az arány. Bár mindkét állam igyekszik támogatni az egyetemi polgárokat, de szegény az eklézsia. Az olasz és a spanyol állam költségvetési problémái nem engednek meg komolyabb támogatást.

Mindez persze csak a dolgok anyagi része. Nincs szó arról, hogy melyik intézménynek milyen a presztízse. Franciaországban például az egyetemek nem fizetősek, de a tekintélyes műszaki főiskolák borsos tandíjat kérnek. Mégis sokan jelentkeznek az úgynevezett “grandes écoles”-okba, mert az ott megszerzett diploma aranyat ér a piacon. A brit egyetemek is azért kérhetnek magas tandíjat, mert a diplomák globális piacán általában többre értékelik őket, mint a kontinentális egyetemeket. Az oktatás Nagy-Britannia egyik legfőbb bevételi forrása, és a többi európai államban is mind fontosabb része a nemzetgazdaságnak. Az egyetemek egész Európában diplomagyárak lettek, ahol igen gondosan kalkulálják a költségeket. Az egyetemeket fenntartó intézmények éppen úgy, mint a diákok, hiszen minden komoly munkahelyen a felvétel során az az egyik legfontosabb kérdés: milyen egyetemen végzett?

Az egyetemek általában Magyarországon is fizetősek, kivéve néhány szakot. Viszont a “slágerképzések”, mint például a jogi, gazdasági, mérnöki vagy orvosi fizetősek, ráadásul nem kis összegek ezek. A jó hír, hogy nálunk iskola mellett is vállalhattok munkát, ezzel előteremtve a tandíj összegét, vagy – ha államilag támogatott képzésben vesztek részt – az albérlet árát, esetleg gyűjtögetni későbbi nagyobb dologra.

Aktuális munkáinkat megtalálhatjátok Facebook oldalunkon

 

forrás: hvg.hu