Most érettségizek, vállalhatok diákmunkát?

Ha többre vágysz annál, hogy szórólapokat terjessz, kérdőíveket töltess ki vagy esetleg cseresznyét szedj, akkor most jött el számodra a legjobb időpont.

A 18. életév betöltésével drasztikusan megnő a diákok munkavállalási lehetősége. A cégek úgy gondolják, hogy ekkor már jobban kialakul a felelősségtudat, komolyabb feladatokat is rábíznak a diákmunkásokra. A Munka Törvénykönyve is megengedi akár már az éjszakai munkavégzést is – elérkezett számotokra a felnőtt korszak.

Ha most töltötted be a 18. életévet, akkor több jó hírem is van. Ha sikerült már felkészülnöd az érettségire, akkor az írásbeli és a szóbeli vizsgák között is vállalhatsz diákmunkát. Akár az egészben, akár csak egy részében. Természetesen ha megkezded a nyári diákmunkádat már májusban, akkor a júniusi szóbeli érettségi idejére szüneteltetheted a munkavégzésed. A kötelező munkavégzés csak arra vonatkozik, amit elvállalsz. Ez lehet egy vagy több nap, egy vagy több hét, egy vagy több hónap.

A nyár folyamán kiderül számodra, hogy sikerült-e felvételt nyerned felsőoktatási intézménybe. Ha igen, akkor eldöntheted, hogy a nyár hátralévő részét diákmunkával vagy pihenéssel töltöd. Viszont ha nem nyertél felvételt, akkor újabb remek lehetőséget kínál számodra a diákmunka!

A Kormány 321/2013. (VIII.28.) rendelete alapján iskolaszövetkezeti rendszerben történő diákmunka vállalására jogosult a tanulmányait befejező tanuló a diákigazolvány érvényességi ideje alatt. Ez azt jelenti, hogy amennyiben most végzel tanulmányaiddal és nem tanulsz tovább, akkor vállalhatsz iskolaszövetkezetben diákmunkát 2015 október 31-ig. Ez egy nagyon jó lehetőség számodra annak fényében, hogy ma milyen nehéz minden téren megfelelő munkaviszonyt létesíteni. Arra pedig már számos példa volt munkánk során, hogy adott cégnél diákmunkásként foglalkoztatott tanulót az iskola elvégzése után főállásúként foglalkoztatták tovább.

Ugye, hogy most jött el a Te időd?

.